Lubisz placki ziemniaczane? Spraw żeby były zdrowsze i jeszcze smaczniejsze! Zrób z nich placuszki z cukinią. Lekka modyfikacja wystarczy, abyś mógł/a delektować się ich smakiem.
Składniki:
-2 średnie cukinie
-3 średnie ziemniaki
-1 większa marchew
-2 jajka
-4 nie duże łyżki mąki
-pęczek szczypiorku
-kilka gałązek koperku
-natka pietruszki
-pęczek szczypiorku
-kilka gałązek koperku
-natka pietruszki
-olej kokosowy do smażenia (oczywiście może być inny)
Przyprawy (wedle uznania, ja dałem takie):
-sól
-pieprz
-mieszanka pieprzów
-zioła prowansalskie
-papryka słodka
-bazylia
Sposób przygotowania:
Na dużych oczkach tarki, trzemy cukinie (ze skórką), po czym ją solimy i odkładamy, aby puściła wodę. Do osobnej miski trzemy ziemniaki i marchew. Po odczekaniu kilku minut, wyciskamy wodę z obydwu misek i łączymy ze sobą te składniki dodając jeszcze, jaja, mąkę i przyprawy.
Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i nasza masa na placki jest już gotowa. Następnie rozgrzewamy patelnie, dodajemy olej i możemy smażyć. Czas, ok. 3 min na stronę, aż się ładnie zarumienią. Smacznego.
Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i nasza masa na placki jest już gotowa. Następnie rozgrzewamy patelnie, dodajemy olej i możemy smażyć. Czas, ok. 3 min na stronę, aż się ładnie zarumienią. Smacznego.

0 komentarze:
Publikowanie komentarza